Monday, January 08, 2007

Mar y muntanya

Mar y muntanya is een typisch, eeuwenoud en heerlijke catalaans specialiteit.
Een schotel die in Spanje enkel maar in Catalunya wordt gemaakt nl een combinatie van vlees, wild en vis of zeevruchten. Mar y Muntanya = Zee en bergen.
Ik heb gisteren voor mijn familie een schotel gemaakt en deel graag mijn bereidingswijze met jullie.

Kruid het vlees (kalfsnootjes, kip en konijn) met peper, zout, een beetje cayennepeper en kipkruiden. Draai ze in bloem en bak ze in hete olijfolie aan alle kanten mooi bruin.



Schep het vlees, na een kwartiertje braden met een schuimspaan in een ovenvaste schotel en laat het eventjes rusten. Giet een glas vi ranci of vermouth (bijv martini) in de braadpan en kook zo gedurende een vijftal minuten al de resten mooi los. Voeg hierbij een saus van geplette tomaten, ui, look, peterselie en spaanse zoete pimenton. Bak 30 seconden en giet deze heerlijke saus dan over het vlees.



Schep goed om zodat het vlees rondom met saus bedekt is. Giet er een glas water over en laat 40 minuten zachtjes pruttelen.


Nadat het vlees ong 35 minuten heeft gekookt verhit je in de (lege) braadpan gedurende een minuut of drie de zeevruchten (gambas, scampis, rivierkreeftjes, inktvis, venusschelpen, ..). Schep dan het vlees en de saus (de volledige ovenschotel dus) bij de vis en de schaaldieren.



Kijk es wat een prachtige schotel. Ik heb er wilde bospaddestoelen en kastanjenootjes bijgevoegd. Om extra smaak heb ik in een vijzeleen kippenlever met 60gr ontvliesde amandelen geplet en aan de schotel toegevoegd. Strooi er ook een handvol pijnboompitjes bij en laat nog een kwartiertje sudderen zodat alles gaar.
Ideaal met een gekookt aardappeltje of pommes gratin of zelfs rijst.


Dit is mijn broer. Hij heeft aan tafel niet veel meer gezegd. Alleen maar gegeten.


Ik serveerde bij dit gerecht een rode wijn uit de penedes. (1+1=3 Defora: Garnatxa en Syrlot)
Maak je dit gerecht in de zomer? Serveer er dan een sappige catalaanse rosé bij met lichte frambozensmaak.
De dag nadien is het nog lekkerder omdat de saus in het vlees, de vis en de paddestoelen is ingetrokken. Smullen !!!
2 extra tips.
Tip 1. Blijf bij de pan en proef af en toe. Soms moet er een beetje peper bij of nog wat extra paddestoeltjes of een beetje meer water.
Tip 2 van mijn catalaanse moeder: Plet bij dat kippenlevertje en de amandelen ook een beetje pure chocolade en meng er een glaasje cognac bij. Kan niet slecht zijn. Doe ik zeker volgende keer